Vorig jaar stond in het teken van het  Jaar van de Limburgse Molens. De grote publieke waardering voor de molens, de onderhoudsopgave en externe bedreigingen vragen om een duurzame voorziening om het molenerfgoed in stand te houden.

Het jaar 2016 (Provinciaal Jaar van het Limburgse Molens) is gebruikt om de probleemstelling rondom deze duurzame voorziening helder te krijgen. Daartoe werd in het Jaar van de Molens een proces opgestart dat in 2017 uitmondt in een meerjarig-uitvoeringsprogramma voor het molenerfgoed in Limburg.

De uitkomsten hiervan, evenals een toelichting op het provinciale erfgoedbeleid – Monulisa regeling voor molens - worden op maandagavond 20 maart a.s. vanaf 19.00 uur aan u gepresenteerd tijdens de Avond van de Limburgse Molen in de Herberg van het openluchtmuseum Eynderhoof, Milderspaât 1, Nederweert- Eind. Graag nodigen wij u van harte uit om aan deze informatieavond deel te nemen. 

Een bericht van uw komst voor 15 maart per via http://reserveren.hklimburg.nl/producten/avond-van-de-limburgse-molen-2017.html wordt zeer op prijs gesteld. Deelname is gratis en er is ruim voldoende parkeergelegenheid. Het programma van de avond vindt u hieronder.

Met vriendelijke groet, Namens de Molenstichting Limburg, Kees van Rooij, voorzitter

 

 

Programma Avond van de Limburgse Molen

 

19.00 uur Ontvangst met koffie/thee met vlaai uit het bakhuis in de Herberg

19.30 uur Welkom door ir. Kees van Rooij, voorzitter van de Molenstichting Limburg

19.35 uur Twan Houtappels, voorzitter van de Molenstichting Leudal en bestuurslid van de Molenstichting Limburg,  over de uitkomsten van de inventarisatie van het molenerfgoed in Limburg.

20.00 uur Toelichting op het provinciale erfgoedbeleid, de Monulisa regeling, de financiële middelen voor molens door een afgevaardigde van de Provincie Limburg.  Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

20.30 uur Korte pauze

21.00 uur Henk van Kuijk, projectleider cultuurhistorie, geeft een inspirerend kijkje in de keuken van IKL. Deze stichting werkt al sinds 1981 aan de instandhouding van kleine landschapselementen in Limburg. Er is veel aandacht voor de inrichting en opwaardering van de directe omgeving van de Limburgse molens. 

21.45 uur Afsluiting door Kees van Rooij

21.55 uur Uitdelen van de molenkleding. Voor de molenaars en molengidsen, die niet in de gelegenheid zijn om deze informatieavond te bezoeken, bestaat de mogelijkheid om de werkkleding op zondagmiddag 26 maart van 13.30 tot 16.30u op te halen bij molen De Windlust aan Roeven 14 in Nederweert - http://www.windstill.nl

Het molenaarsteam van Roeven wil speciaal op zondagmiddag 26 maart opengaan voor alle collega’s. Ze slaan dan ook walnotenolie. Walnoten zijn trouwens altijd welkom. U ontvangt dan een flesje walnotenolie hiervoor als dank retour. Verder is de molen ook elke woensdagmiddag geopend van 13.30 tot 16.30 u. Als dit nu niet schikt dan kunt u altijd nog een afspraak maken met Piet Heldens. Bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.            

22.00 uur Einde bijeenkomst