Molen De Hoop staat dit jaar 200 jaar in Horn (L). Op korte afstand van deze molen staat molen De Welvaart. Het 200-jarig bestaan van De Hoop is voor Heemkundevereniging Horn aanleiding een boekwerk over beide molens uit te geven.

Over de geschiedenis van de molens is in 1975 een boekje uitgegeven door Molenstichting Limburg. Met toestemming van de molenstichting wordt dit boekje opnieuw uitgegeven met de kennis die er nu is over de molens van vóór 1975, met aanvullingen van gegevens van na 1975 en met andere wetenswaardigheden zoals ‘molenaarsverhalen’. Het boekwerk heeft de titel ‘De molens van Horn’.

De molens van Horn zorgden lange tijd voor de broodwinning van de molenaars en hun gezinnen, maar dat is al lang niet meer het geval. Thans vervullen zij een belangrijke functie in Horn en in Leudal. Naast de vele bezoekers die de molens bezichtigen, ook schooljeugd, zijn de molens niet alleen ‘recreatief’ van betekenis maar zeker ook ‘cultuurhistorisch’. De heemkundevereniging vindt het van groot belang dat de geschiedenis van de molens voor iedereen beschikbaar komt via het uit te geven boekwerk, niet alleen in Horn en bij de vele molenliefhebbers in Leudal en omstreken, maar ook landelijk.

Op woensdag 10 mei organiseert de heemkundevereniging in de aula van basisschool De Mussenberg in Horn om 20.00 uur een lezing over de molens in Horn en speciaal over het ‘200-jarig bestaan van molen De Hoop’. De lezing wordt gegeven door Mart Graef en Adelin Remy. Na de lezing wordt het boekwerk ‘De molens van Horn’ officieel gepresenteerd. 

Het 200-jarig bestaan van molen De Hoop wordt op 13 en 14 mei feestelijk gevierd. Bij het officiële gedeelte op zaterdag 13 mei krijgt de uitgave van het boekwerk ook de nodige aandacht. In het feestweekend kan het boek bij de molens worden gekocht.

Het boek heeft een formaat van 17 x 24 cm, bestaat uit 160 pagina’s en wordt geheel in full colour gedrukt. De prijs van het boek bedraagt € 17,50 exclusief eventuele verzendkosten van € 4,25. Het bedrag kan worden overgeboekt op rekeningnummer NL71 RABO 0126 1106 11 t.n.v. Heemkundevereniging Horn, onder vermelding van naam én adresgegevens. Ook kunt u het boek bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..