Foto: Bastiaan Maas

Op zaterdag 9 mei, tijdens het Nationale Molenweekend verzorgt Stichting het Limburgs Landschap een rondleiding in de Frankenhofmolen bij Holset. Stichting het Limburgs Landschap kocht de industriële molen eind 2007 en heeft de laatste jaren het complex volledig gerestaureerd.

 

Molens hebben eeuwenlang een belangrijke economische rol gespeeld en hoewel ze deze functie hebben verloren verfraaien ze op veel plekken nog steeds het landschapsbeeld. Daarom verdienen molens en molenaars het om regelmatig in het zonnetje gezet te worden; het Nationale Molenweekend. In Nederland zijn dan honderden wind- en watermolen geopend voor het publiek [www.molens.nl]. Ook de molens van Het Limburgs Landschap zijn tijdens dit weekend te bewonderen. 

De Frankenhofmolen 

Het industriële molencomplex van de Frankenhof, omringd door enkele vochtige graslanden die deels met hoogstambomen beplant zijn, heeft vanaf 1736 gedurende anderhalve eeuw gediend als industrieel pand voor de textielindustrie. De Frankenhofmolen is uniek vanwege de aanwezigheid van de vele facetten die nodig waren om de textielindustrie op waterkracht  te laten functioneren. Na 1950 verloor het gebouw zijn molenfunctie en tegenwoordig is een deel in gebruik als vakantieverblijf.

Open huis

Op zaterdag 9 mei om 14.00 uur verzorgt Edmond Staal van Het Limburgs Landschap een rondleiding door de gerestaureerde watermolen. 

Bezoekers aan de molen kunnen de auto parkeren in het centrum van Holset en via de Weijerweg naar de Frankenhof wandelen.