Leonardusmolen na renovatie weer volop in bedrijf

De afgelopen weken is er bij de Leonardusmolen te Maasbracht hard gewerkt door molenbouwer Beijk BV. Korte en lange spruit en de lange schoren zijn vernieuwd. Ook is het houtwerk geheel opnieuw geverfd. De molen kan weer voor lange tijd weer en wind trotseren.

Het was al langer bekend dat de spruiten en schoren in mindere staat verkeerden door aantasting met een zwamsoort. Er was geen acuut gevaar, maar het was wel noodzakelijk een en ander te vervangen. De molenstichting heeft veel werk verzet met het vergaren van de nodige middelen en is daar mooi in geslaagd. Ook was dit nu een goed moment om alles weer opnieuw in de verf te zetten. Met het vooruitzicht op het 150 jarig bestaan in september 2015 staat de molen er weer prachtig bij. 

In het voorjaar heeft molenaar Bert Rietjens de cursus vakmolenaar gevolgd en samen met de cursusleider/molensteenmaker Hans Titulaer hebben beide molenaars (Leo Palmen en Bert Rietjens) van de gelegenheid gebruik gemaakt om het inwendige, draaiende gedeelte, van de molen goed na te kijken. Alle assen, taatsen etc. zijn goed afgesteld en gesmeerd. Ook zijn de molenstenen opnieuw gebild en is de molen weer in topconditie om te malen. 

Molenaars en molengidsen zijn trots op hun molen en leiden bezoekers graag rond.