Tijdens de Limburgse Molendag op zondag 4 oktober van 11.00 tot 16.00 uur zijn meer dan 50 molens in Limburg gratis te bezoeken. Bekijk hier het programma. Trotse mulders vertellen u graag alles over het bijzondere stukje Limburgs erfgoed dat zij in stand houden. Wind alleen is immers niet genoeg om de molens te laten draaien. Ontdek van binnen hoe een molen werkt, bekijk hoe graan wordt gemalen en proef van diverse lekkernijen. Ook zijn er tentoonstellingen, bijzondere demonstraties en muzikale optredens in en rond de molens. De Molenstichting Limburg, het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en alle mulders heten u van harte welkom!

Niet alleen windmolens, ook watermolens en de waterkrachtcentrale van Nederweert zijn tijdens de Limburgse Molendag opengesteld. Overal geven mulders en gidsen uitleg over de werking en geschiedenis van hun molen. Er is in iedere regio en voor iedere leeftijd wat wils.

Een van de bijzondere activiteiten dit jaar is de feestelijke openstelling van de Schouwsmolen in Ittervoort. Na een ingrijpende restauratie wordt deze op de Molendag in gebruik genomen, en de opbrengst van koffie en molenkoekjes is voor Syrische vluchtelingen. In het Leudalmuseum presenteert stadsdichter Frits Criens voorafgaand aan de verschillende molenfestiviteiten zijn molengedichtenbundel op vrijdagmiddag 2 oktober. In Molen Nooit Gedacht in Merselo kunt u genieten van de bijzondere akoestiek bij optredens van diverse ‘koren op de molen’.

U kunt er ook een culinaire dag van maken, want in diverse molens worden streekproducten gemaakt en verkocht. In Valkenburg worden bijvoorbeeld bij de Oude Molen speltpannenkoeken en -broden gebakken en bij de Schaloensmolen worden vlaaien gebakken in de traditionele houtoven en er zijn imkers actief. In de maalvaardige molen van Arcen is graanbranderij De IJsvogel gevestigd. Om 14 uur vindt de overhandiging plaats van de eerste fles IJsvogelwhiskey aan gedeputeerde Ger Koopmans, en bij molen De Windlust in Nederweert kunt u walnoten inleveren om er walnotenolie van te laten maken. Genoeg te doen dus!

Door omstandigheden is de Kepelse Meule (Roermond) dit jaar helaas NIET geopend.

De Limburgse Molendag is een initiatief van de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg. De Limburgse molenaars, die al jaren hard hun best doen om de molens in ere te houden, zullen uw bezoek zeer op prijs stellen.