Foto: Peter Voorn, Natuurmonumenten

Zondag 29 mei is de Hompesche Molen met speelnatuur OERRR… in Stevensweert feestelijk geopend. De bijna 300 jaar oude molen is door Natuurmonumenten gerestaureerd en staat weer fier op ‘het Eiland in de Maas’. Tijdens de opening kwam de rijke cultuurhistorie weer tot leven met een indrukwekkend optreden van Graaf Reinaert Vincent von Hompesch die de molen in 1721 liet bouwen en die als een vorst over het eiland heerste.

Na overtuigd te zijn van de kwaliteiten van de nieuwe bestuurders droeg hij zijn ‘heerlijcke rechten’ aan hen over met de belofte deze aan de nieuwe generaties door te geven. De vier molenaars van de Hompesche Molen zijn officieel geïnstalleerd tot Molenaar van Hompesch. En de speelnatuur OERRR is door kinderen opengesteld om in te ravotten.


Foto: Peter Voorn, Natuurmonumenten

Traditie & muziek

In sacramentsprocessie kwam kapelaan Schreiber onder begeleiding van harmonie St. Caecilia uit Ohé en Laak en harmonie St. Stephanus uit Stevensweert naar de Molenplas. Daar werd de authentieke molenbel, bewaard in het Streekmuseum Stevensweert, opnieuw ingezegend ter bescherming van de molen. De harmonieën speelden het Limburgs Volkslied en brachten daarna nog een aantal muziekstukken ten gehore waaronder een stuk uit ‘the heart and the crown’ uit De Walburg en Isis und Orsis van Mozart.

Een foto impressie van het openingsfeest vind je op Album Opening Hompesche Molen. Meer foto's (van Peter Voorn) vind je hier.

Kom kijken en spelen

Bezoekers zijn welkom in het infopunt van Natuurmonumenten in de voet van de molen waar de animatiefilm van de bekende zandtovenaar Gert van de Vijver draait. Hierin komt het verhaal van de Graaf van Hompesch, de molen en de streek weer tot leven. Mensen zonder hoogtevrees kunnen de molen beklimmen en vanaf de omloop genieten van het weidse uitzicht. Kinderen kunnen zich uitleven in de speelnatuur OERRR met boomstammen, wilgenhutten, stepping stones, water en zand. Elke 2e en laatste zaterdag van de maand laten de molenaars de molen draaien en kun je de molen bezichtigen.

Informatie

Hompesche Molen, Molendijk 6 in Stevensweert

Het infopunt is dagelijks geopend tijdens openingstijden van brasserie de Hompesche Molen. Rondleidingen in de molen elke 2e en laatste zaterdag van de maand.