Foto Volmolen Merselo: Wiel Poels

Opleiding tot molengids weer van start op woensdagavond 25 augustus.

Word je ook altijd zo enthousiast van die prachtige molens in ons Limburgse landschap? Van draaiende wieken, van waterraderen met stromend water, de geur van versgemalen graan? Wil je meehelpen om de kennis over molens te verspreiden? Hand-en-spandiensten verrichten samen met de molenaar? Rondleidingen verzorgen voor molenbezoekers van jong tot oud? Leuke molenactiviteiten organiseren? Dan is de opleiding tot vrijwillige molengids misschien iets voor jou! De Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars starten hiermee op woensdagavond in het molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem. De vernieuwde opleiding bestaat uit in totaal negen bijeenkomsten van twee uur.

Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden.

Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Vele eeuwen dienden ze boeren, burgers en buitenlui. Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden. De Molenstichting Limburg en afdeling Limburg van het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgen daarom al jarenlang een opleiding tot molenaar. Iedere wind- en watermolen heeft echter ook baat bij vrijwilligers die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden. Speciaal voor hen wordt de opleiding tot molengids georganiseerd.

De opleiding

Tijdens de bijeenkomsten van de opleiding tot molengids worden onderwerpen behandeld als molenwereld, veiligheid, educatie en wind-, water -en industriemolens. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar je (mogelijk) als vrijwilliger wilt gaan werken. Je ontvangt een werkmap met achtergrondmateriaal en uiteindelijk een molengidscertificaat. De kosten bedragen € 25,- per cursusdeelname, dit is inclusief het lidmaatschap van het Gilde van Vrijwillige Molenaars én WA verzekering.

De eerste cursusavond is op woensdag 25 augustus 2021 in het Molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem (Rijksweg 26A). In negen lessen op woensdagavonden (25/8, 8/9, 29/9, 13/10 en 27/10) van 19.30 tot 21.30 uur en zaterdagochtenden (4/9, 18/9, 9/10 en 23/10) van 9.00 tot 12.00 uur komen zowel theoretische onderwerpen als de praktijk aan bod. Het afsluitende examen is op zaterdag 6 november. Inschrijven voor de opleiding kan tot 18 augustus a.s. via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..