Op de hellingen van de Sint Jansberg in Plasmolen, gemeente Mook en Middelaar, ligt al enkele eeuwen een unieke watermolen, de "Bovenste Plasmolen”. Al eerder was er bij “Hotel De Plasmolen, dat in 2001 door brand werd verwoest al sprake van een molen en z.g. “tredmolen”. Een molen aangedreven door echte paardenkrachten.

 

De Bovenste Plasmolen is uniek omdat deze molen aangedreven wordt d.m.v. de z.g. bovenslag of middenslag. Het water wordt geleverd door op de Sint Jansberg gelegen bronnen. 

De molen heeft al veel functies gekend. Oorspronkelijk is het een graanmolen. Ook werd er papier gemaakt en was het ooit een pel en oliemolen. In 1725 werd de houten molen vervangen door een stenen gebouw. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de molen flink beschadigd en raakte het in verval. Daarom werd in 1995 de “Stichting Bovenste Plasmolen” opgericht. In samenwerking met “Natuurmonumenten”, die de vijvers en watergangen beheert, werd in 1999 een begin gemaakt met het herstel van deze molen.

Nu is de molen al enkele jaren “maalvaardig”. Ieder tweede zondag van mei tot en met oktober, van 11:00 tot 16:00 uur, is de molen, kosteloos, te bezoeken. Hij is dan volop in bedrijf en er wordt uitleg gegeven door drie vakbekwame molenaars.

Het adres is: St. Maartensweg 1 in Plasmolen.

Mooi te combineren met een prachtige wandeling over de St. Jansberg en of de Mookerheide.

Bekijk hier op Youtube een film van Sjaak Jakobs.