Molenstichting Limburg en 5 partners dienen zienswijze in
Molenstichting Limburg heeft samen met de Stichting tot Behartiging van de belangen van Watermolenexploitanten, Stichting het Limburgs Landschap, vereniging De Hollandsche Molen, de Stichting Limburgse Kastelen en de Commissie Landschapsgeschiedenis der vereniging Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap een zienswijze op de Provinciale Omgevingsvisie 2025 ingediend. In de uitgebreide zienswijze wordt bepleit de belangen van de wind- en watermolens beter te verankeren in het provinciaal beleid. Voor windmolens streven wij naar een instructieregel ter bescherming van de molenbiotoop. Voor watermolens is het van belang niet alleen de gebouwen te beschermen, maar het gehele watermolenlandschap te beschermen en dit in het waterbeleid te integreren.
deel van de concept-POVI-tekst; gehele document te raadplegen via https://polviewer.nl/polviewer
Afgelopen najaar was de Molenstichting al actief met diverse belangenbehartigers voor watermolens. Toen lag de zogenoemde ontwerp Wijzigingsverordening 2024 Omgevingsverordening Limburg ter inzage, waarbij bleek dat de Limburgse watermolens vrijwel allemaal géén bescherming werd geboden tegen overstromingen. Naar aanleiding van deze zienswijze kwamen de belangenbehartigers in gesprek met twee gedeputeerden van de provincie. Hiermee werd onder andere bereikt dat watermolens in de Omgevingsvisie 2025 op de kaart zijn opgenomen. Ook is het provinciale voornemen om via een maatwerkbenadering de problematiek van de watermolens in beeld te brengen.
De Provincie zal de komende maanden alle ingediende zienswijzen op het ontwerp Provinciale Omgevingsvisie Limburg lezen en beoordelen. Afhankelijk van het oordeel wordt de POVI-tekst aangepast; het vaststellen van de definitieve Provinciale Omgevingsvisie Limburg staat vooralsnog voor 12 december 2025 op de planning van Provinciale Staten.