
Tungelroy, Sint Anna
(windmolen 101 op de Molenkaart Limburg)
De molen, gereedgekomen in 1876, is gebouwd ter vervanging van twee watermolens. Deze watermolens werden in opdracht van het waterschap gesloopt om de afwatering ten zuiden van Weert te verbeteren. De molen heeft acht eigenaren gekend. Een eigenaar heeft de molen ruim 30 jaar in bezit gehad; twee anderen hebben hem binnen een jaar alweer verkocht. Sinds 1991 is de molen in eigendom van de gemeente Weert maar wordt beheerd door de Molenstichting Weerterland.
Wat betreft wijzigingen heeft de molen heel wat te verduren gehad. Al acht jaar na de opening werd er een roede vervangen. In 1908 kwam er een maalstoel bij, aangedreven door een zuiggasmotor. Later, in 1927, verscheen er een houtzagerij naast de molen waarbij de zuiggasmotor werd vervangen door een dieselmotor. In de jaren ’50 was het gedaan met de windmolen en kwam er een hamermolen aangedreven door een dieselmotor en een mengketel. Van dat alles is heden ten dage niets meer terug te vinden.
In 1967 diende zich de eerste grote restauratie aan: bovenas, bovenwiel, vang en bonkelaar werden vervangen door materialen afkomstig van een windmolen in Hardenberg. Maar dat was nog niet alles, bijna de hele kap werd vernieuwd waarbij de lange spruit van een molen in Groenlo kwam. Ook de molenpoort, luizolder, steenzolder en meelzolder werden grotendeels vernieuwd. En kwam een elevator en van de twee maalkoppels werden kuip met deksel, kaar, schuddebak en meelpijp vervangen. Een van de twee maalkoppels was versleten en werd vervangen door tweedehands stenen. Tot slot werden beide roeden gerepareerd en opnieuw oudhollands opgehekt. Er stond na de renovatie bijna een nieuwe molen.
Vanaf de jaren ’70 verslechterde de conditie van de molen weer snel. In 1993 was er weer een restauratie aan de kap nodig en werden de roeden vervangen.
In 2009 volgde weer een grote restauratie; reparaties aan staart, voeghouten, kruiwerk, metselwerk en balkkoppen bleken noodzakelijk. Ook kreeg de molen een nieuwe kapbedekking en werd betonrot aan de toog hersteld, werd houtworm bestreden en werd de restauratie afgesloten met een grote schilderbeurt. Heden ten dage wordt op de molen regelmatig graan voor veevoer gemalen.
Bijzonder aan de molen is het ontbreken van een tafel voor het luiwerk op de koning. Het aandrijfwiel van het luiwerk loopt over een voering op het spoorwiel.
Kenmerken van de molen:
Beltmolen
Overige kenmerken: bovenkruier, Engels kruiwerk, kruilier, Vlaamse vang, vangtrommel
Gevlucht: oudhollands gevlucht, 25,60 m
Overbrengingsverhouding: 1 : 5,75, 1 : 6,01
Maalkoppels: 2 (17-der kunststeen)
Overige werktuigen: sleepluiwerk, evelator (op windkracht of elektrisch via schijfriem), silo’s
Voor meer informatie bezoek onderstaande websites:
https://limburgserfgoednet.nl/
https://www.molendatabase.nl/molens/ten-bruggencate-nr-00183?paging=true
https://www.allemolens.nl/
of bezoek de website van de https://www.molensinweert.nl/
Wil je de molen bezoeken; raadpleeg dan altijd van tevoren de openingstijden op bovenstaande websites.
Adres: Tungeler Dorpsstraat 75 6005 RH Tungelroy
GPS: N: 51.21325, O: 5.73333