
Van Tienhovenmolen, Wolfshuis
(windmolen 2 op de Molenkaart Limburg)
De eerste vermelding dateert van 1855; het jaar waarin Jan Meys een molen liet bouwen die een jaar later al werd opgeleverd. De molen staat op het Plateau van Margraten, een plek met een goede molenbiotoop. De molen is als enige windmolen in Nederland grotendeels opgebouwd uit het ter plaatse gewonnen mergelsteen.
Begin jaren ’20 werd de molen uitgebreid met een petroleummotor voor de aandrijving van een maalstoel. Deze werd begin jaren ’30 alweer vervangen door een elektrisch aangedreven maalkoppel.
De molen raakte in 1923 door brand verwoest en werd direct daarna herbouwd. Dat leverde de molen een volledig ijzeren gangwerk op. Nadat in 1935 de pachter van de molen vertrok wisselde de molen enkele malen van eigenaar. Gemalen werd er niet meer en de molen raakte steeds verder in verval. In 1956 waren er plannen om van de molen een woning te maken. Het gaande werk werd uitgebroken en verhuisde uiteindelijk naar een molen in Laar. In 1956 kwam de molen in eigendom van het Limburgs Landschap dat het een aantal jaren gebruikte als informatiecentrum. Er volgden restauraties in 1957, 1971 en 1982. In dat laatste jaar werd de molen zonder aandrijving weer draaivaardig gemaakt. In 2000 volgde ook het gaande werk dat een kopie is van het oorspronkelijke gaande werk dat sinds 1956 in de molen van Laar zit. De molen is daarmee niet alleen draaivaardig maar ook maalvaardig. Vandaag de dag is de molen volop beroepsmatig in bedrijf.
De naam Van Tienhovenmolen dankt de molen sinds 1957 aan een van de medeoprichters en eerste voorzitter van De Hollandsche Molen en mede-oprichter van Het Limburgs Landschap.
Bijzonder aan de molen is de binnenroede; een zeer vroege en experimentele potroede.
De molenromp vlak onder de kap bestaat uit een gemetselde rand. Daarmee is de romp passend gemaakt voor gebruik van een kap van een andere molen.
Kenmerken van de molen:
Beltmolen
Overige kenmerken: bovenkruier, Engels kruiwerk, kruilier, Vlaamse vang, vangstok
Gevlucht: oudhollands, 24,40 m
Overbrengingsverhouding: 1 : 5.02
Maalkoppels: 1 (16-der blauwe steen)
Overige werktuigen: borstelbuil en sleepluiwerk
Voor meer informatie bezoek onderstaande websites:
https://limburgserfgoednet.nl/
https://www.molendatabase.nl/molens/ten-bruggencate-nr-03936
https://www.allemolens.nl/
of bezoek de website van de Van Tienhovenmolen https://www.tienhovenmolen.nl/
Wil je de molen bezoeken; raadpleeg dan altijd van tevoren de openingstijden op bovenstaande websites.
Adres: Gasthuis 79, 6268 NN Bemelen
GPS: N: 50.84133, O: 5.80255