Als afsluiting van het molenjaar 2015 draaien op donderdag 17 december een avond lang de wieken van zeven windmolens in Weert gezamenlijk. Bij het organiseren van deze molenavond in kerstsfeer werkt Molenstichting Weerterland nauw samen met de vrijwillige molenaars van de zeven molens, de Weerter molengidsen en met de particuliere eigenaren van de windmolens. 

 

De windmolens van Keent, Hushoven, Laar, Swartbroek, Tungelroy en Stramproy (2x) doen gezamenlijk mee aan dit eerste avonddraaien in kerstsfeer. De molens staan die avond mooi in het licht. Ook binnen zijn de molens verlicht en bij enkele molens vinden ook omlijstende activiteiten plaats. Het avonddraaien, een week voor Kerstmis, duurt van 18.30 tot 21.30 uur. De avond wordt afgesloten met het plaatsen van de grote kerststerren op de molens. Deze verlichte kerststerren blijven tot en met Driekoningen, 6 januari, in de top van de molenwiek branden. In de tussentijd kunnen de molens niet draaien. 

Programma

Tijdens het avonddraaien in kerstsfeer worden op enkele molens extra activiteiten georganiseerd. Zo zal bij molen De Hoop in Swartbroek Jos Saes met zijn orgel voor een sfeervolle muzikale omlijsting zorgen. Bakker Jo Roelofsen bakt hier wafels en andere, bij de tijd van het jaar passende, lekkernijen. Op de molenberg van de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert zorgen blazers van Hermeni-j De Kompeni-j dat de kerstsfeer muzikaal ook hier goed tot zijn recht komt. In deze molen kan men bovendien genieten van Glühwein, warme chocolademelk en warme wafels. Hier worden ook oude foto’s van de, gedeeltelijk al lang geleden verdwenen, Weerter windmolens geprojecteerd. Bovendien wordt in de molentuin bij de molen van Keent de verlichting van de grote kerstboom ontstoken. In Tungelroy verzorgt een groep van Fanfare Sint Jan vanaf 19.30 uur bij de molen voor een passende omlijsting van de avond. En vanzelfsprekend zijn de meeste molens deze avond ook te bezichtigen. 

Fotograferen

Het avonddraaien biedt voor hobby-fotografen een mooie gelegenheid de draaiende molens eens bij kunstlicht of maanlicht buiten en binnen te fotograferen. Een uitstekende gelegenheid voor het maken van extra sfeervolle foto’s . 

De deelnemende molens:

• Sint Annamolen, Keenterstraat 1, Weert 

• Wilhelmus Hubertusmolen, Oude Hushoverweg 30, Weert

• Sint Antoniusmolen, Neelenweg 17, Weert – Laar

• Molen De Hoop, Coolenstraat 24 B, Weert – Swartbroek

• Sint Annamolen, Tungeler Doprstraat 75, Tungelroy

• Sint Jan, Molenweg 16, Stramproy

• De Nijverheid, Veldstraat 54, Stramproy