Molen 'Eendracht maakt macht' in Meterik bericht het volgende:

 
Vandaag ontvingen we het droevige bericht dat Toon van As gisteren overleden is en hebben we de molen in de rouw gezet.
Toon bezoekt de molen voor het eerst op 20 juni 1981 en eigenlijk is het liefde of het eerste gezicht. Toon gaat op de molen oud-vakmolenaar Bakens meehelpen die door zijn hoge leeftijd steeds minder op de molen kan zijn. En al snel word hij de molenaar op de molen in Meterik.
Het werken met de molen, het vergaren van kennis over molens, het overdragen van die kennis en ook het in stand houden van de molen gaan voor hem hand in hand.

Totdat er een stichting word opgericht in 1994 die het beheer van de molen gaat doen, doet Toon het contact met de gemeente (eigenaar van de molen) en is altijd zeer betrokken bij de grote restauraties en herstelwerkzaamheden die uitgevoerd worden aan de molen. Een betrokkenheid die niet minder word nadat de stichting het beheer op zich neemt.

Nadat Toon in 1998 met pensioen gaat heeft hij meer tijd om zich toe te leggen op de molen maar vooral ook het overbrengen van alle opgedane kennis. Hij heeft in Meterik op dat moment al leerling-molenaars onder zijn hoede en als instructeur voor het Gilde van Vrijwillig Molenaars bouwt hij dat verder uit. Menige leerling heeft praktijklessen van Toon gehad op de molen in Meterik en nog veel meer volgenden theorielessen zowel op de molen als op theorieavonden in Roermond.

Voor zijn tomeloze inzet voor de molen en molens in het algemeen ontvangt Toon in 2010 een Lintje en in 2011 de Molenpenning. In 2011 geeft Toon aan om na 30 jaar van grote inzet te stoppen als molenaar in Meterik. Hij begeleid de molenaars in opleiding die hij onder zijn hoede heeft nog tot hun examen en gaat dan met “molenpensioen”.

Een aantal jaren geleden toen we met de molen begonnen om de geschiedenis van de molen beter in beeld te brengen, stond bij Toon de deur open voor informatie en droeg hij zijn gehele archief over.

We willen Toon ontzettend bedanken voor al zijn inzet voor de molen en wensen zijn vrouw Jo en dochter Marie-Louise heel erg veel sterkte met dit grote verlies.

Het afscheid van Toon is zaterdag 18 maart om 14.00 uur in zaal De Leste Geulde, Noordsingel 75, 5961 XW in Horst. Aansluitend is de crematie in stilte.