Na 30 jaar is de Broekmolen te Stramproy weer maalvaardig! 

Op 15 mei [Nationale Molendagen] is de Broekmolen tussen 10.00 uur en 17.00 uur voor het eerst sinds vele jaren weer opengesteld voor publiek. Deze onderslag watermolen uit 1738 met 3 koppels maalstenen bleef tot midden van de jaren 50 van de vorige eeuw in bedrijf als graanmolen en is gelegen aan de Abeek  in een prachtig natuurgebied op landgoed “De Broekmolen” aan de Grensweg 8 te Stramproy. 

Afgelopen september is door enkele vrijwilligers, overigens zonder overheidssteun, gestart met het opknappen van deze molen.

Zo is het dak waterdicht gemaakt en zijn de stropoppen gedeeltelijk vervangen, verder is er een start gemaakt met het restaureren van de steenkoppels en hun aandrijvingen. Van één koppel is de restauratie voltooid en ook zijn er in en om de molen verschillende kleine aanpassingen gedaan ten behoeven van de veiligheid van de bezoekers. Nu, na meer dan 30 jaar kan er op de Broekmolen weer worden gemalen en bezoek ontvangen. Op eerste Pinksterdag zullen o.a. de molenaars Jan Moonen en Peter Raggers aanwezig zijn om te malen en de bezoekers rond te leiden.

Uitgebreide informatie is te vinden op onze website www.broekmolen.nl. Ook is de restauratie te volgen via Facebook waar regelmatig foto updates worden geplaatst. De molen is verder te bezoeken wanneer de molenaar aanwezig is of op afspraak.