molengids

Wordt u ook altijd zo enthousiast van die prachtige molens in ons Limburgse landschap? Van draaiende wieken, de geur van versgemalen graan? Wilt u meehelpen om de kennis over molens te verspreiden? Hand-en-spandiensten verrichten samen met de molenaar? Rondleidingen verzorgen voor molenbezoekers van jong tot oud? Leuke molenactiviteiten organiseren? Dan is de opleiding tot vrijwillige molengids misschien iets voor u!

De Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars starten in 2021 in het  molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem een nieuwe cursus. De vernieuwde opleiding bestaat uit in totaal zes bijeenkomsten van twee uur. 

Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Vele eeuwen dienden ze boeren, burgers en buitenlui. Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden. De Molenstichting Limburg  en het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgen daarom al jarenlang een opleiding tot molenaar. Iedere wind- en watermolen heeft echter ook baat bij vrijwilligers die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden. Speciaal voor hen wordt nu de opleiding tot molengids georganiseerd. Tijdens de bijeenkomsten van deze opleiding worden onderwerpen behandeld als molenwereld, veiligheid, educatie en wind-, water -en industriemolens. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar u als vrijwilliger wilt gaan werken. U ontvangt een werkmap met achtergrondmateriaal en uiteindelijk een molengidscertificaat.  

Kent u mensen in de omgeving van uw molen die meer van de molen willen weten, maar geen molenaar willen worden? Of vrijwilligers die wel vaker op de molen komen en bezoek willen rondleiden? Zij kunnen zich inschrijven voor de opleiding! Opgeven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.